TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN 2023

Een minister die stevig handhaaft, kan verandering stimuleren’

  • 6 min.
  • Beleid

Ggz-woordvoerders Rens Raemakers van D66 en Lisa Westerveld van GroenLinks vinden beiden dat de specialistische kinderpsychiatrie weer landelijk georganiseerd moet worden. Maar waar Westerveld meent dat de marktwerking in de ggz is doorgeslagen, ziet Raemakers wel voordelen. Ook denken ze verschillend over de grootste uitdagingen op dit moment voor de psychiatrie. Een tweegesprek tussen een ggz-woordvoerder van een partij in en buiten het demissionaire kabinet.

Illustratie (kleur) stembiljet met potlood
Beeld: Joydesign

‘Psychische problemen zijn vooral te begrijpen als gevolg van sociale problemen.’ Zo luidt de eerste stelling die psychiater Lucas Schalk poneert. Lisa Westerveld (GroenLinks) en Rens Raemakers (D66) zijn het snel eens: zij vinden het minder relevant om de specifieke problematiek te moeten begrijpen, dat is aan de beroepsgroep. Westerveld: ‘De problematiek kan echter wel effect hebben op de samenleving, bijvoorbeeld als een gebrek aan hulp voor mensen met psychiatrische problemen leidt tot verwarde mensen op straat en tot agressie. Onze rol is om dat waar nodig te voorkomen.’ Raemakers: ‘En daar hebben we de beroepsgroep voor nodig. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat jullie je werk kunnen doen zodat mensen geholpen kunnen worden.’

Een eerdere minister zei ‘Ga met de buurvrouw praten als je je niet goed voelt’, dan wordt het toch als een sociaal probleem gekaderd.

Rens Raemakers: ‘Als je beginnende depressieve

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?